Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Somme Parade, Edithvale (2010)



The brief for this project was for a large family home that would be sustainable into the future. The owners also wanted the design to maximise the stunning views overlooking Port Phillip Bay from the west-facing beach at Edithvale, and to make the most of the urban beachside environment. The owner’s love of limestone was incorporated into the already durable design.

Leading off from a wide inviting entrance is a central access point of the home from which visitors gain a glimpse of the view. The major living zones were placed upstairs to fully exploit the view and to gain enough elevation to look out over the boatshed-lined sand dune beach.

To the north of the upper level is the master bedroom and ensuite while to the east is the large kitchen and open scullery. The main section of this upper level is dedicated to the living and dining spaces from which one can enjoy the west-facing panoramic views. The dining space flows through onto a shaded deck area complete with daybed and privacy screens.

 



Four generously proportioned bedrooms are located on the lower level. Down here you will also find the open living bar and home gym, which lead up onto the raised pool. The inviting pool wraps around the north-west front of the home and is in the vicinity of a specially designed sunken, private and protected outdoor living zone. To enhance this great entertaining space, a fireplace and barbecue were also included. The roofline is a flat parapet membrane with Colorbond raked highlighted features. To give texture and balance to the exterior, the home utilises materials such as sandstone block with render, aluminium anodised windows, glass balustrades and a feature rock facing. Different timber was also used throughout the home to add texture and build warmth. Wooden elements include the side gate, floorboards, decking, staircase and some furniture. The home benefits from alternating ceiling heights throughout, which enable the house to breathe and also allow for the placement of high windows that let in more natural light.