Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

The Promenade, Somers (2009)



This stunning project is located on the Somers foreshore. The area is loved by locals and is known for its traditional weekend homes and for being an environmentally sensitive waterfront location.

The views from the home are over Westernport Bay and the main view is to the south-east, the direction of the prevailing summer breeze. In order to be able to sit out on the sunny northern deck and still enjoy a protected view of the beach and bay, the home was made transparent.
This was done with an open floor plan, angled walls and glass. The windows looking over the bay are floor to ceiling, as are the windows and doors around the deck. Inside the house, glass dividers were used to continue the transparent style.

There were a lot of factors to take into consideration when designing this home in such a sensitive area. Elevation was needed to make the most of the view, while keeping the overall bulk of the dwelling in check. To achieve this, the roofline needed to be low and fine. The owners wanted their home to be one with the surrounding environment and to make the most of the prominent views. Muted tones, indigenous plants and shaping of sand in the front yard to blend with the beach added to this effect.